Uthvilte spillere klare for ny serierunde

Foto: Astrid Pedersen / Bildbyrån.

Marita Holmen Iversen (27) har tidligere spilt for Medkila og Røa. Nå er hun masterstudent ved OsloMet og skriver for Toppfotball Kvinner før hver serierunde i Toppserien.

Sist oppdatert: 11. mai 2019 Skrevet av: Marita Iversen

 

Forrige serierunde var den siste i rekken i et tett kampprogram, og enkelte av matchene bar preg av slitne bein. Alle kampene ble avgjort, og det ble delt ut poeng som er viktige for lagene i både topp- og bunnstriden. Det ble scoret minst to mål i alle kampene. Ett av dem mener jeg burde blitt stemt fram til rundens mål, i tillegg til å være en sterk kandidat til årets mål. Sjekk ut Karina Sæviks fantastiske prestasjon for Kolbotn mot Avaldsnes her:

I stedet var det Juilie Adserøs scoring for Trondheims-Ørn som fikk flest stemmer i kåringen.

Helgens runde er den nest siste før en lang sommerferie for Toppserien. Spillerne har forhåpentligvis fått hvilt litt etter den tøffe perioden som har vært, og er klare for nye bataljer.

Slik spilles 8. serierunde i Toppserien:

Direktesport.no streamer fem av helgens kamper. Trondheims-Ørn – Sandviken ser du på NRK1.

Lørdag 11. mai

LSK Kvinner – Lyn, LSK-hallen kl. 14.00
Selv med tabelltopp virker LSK Kvinner ennå ikke å ha funnet tilbake selvtilliten sin etter vårens tap mot Barcelona i Champions League-kvartfinalene. Fugla tok forrige helg en seier mot tabelltoer Vålerenga. Med unntak av to fantastiske gjennombruddspasninger til tomålsscorer Synne Skinnes Hansen var det ikke overbevisende kvalitet i kampgjennomføringen.

Lyn har overrasket denne sesongen med mange gode prestasjoner og noen gode resultater. Runa Lillegård er en av spillerne som har utmerket seg i Lyn-drakt denne sesongen. 18-åringen flyttet fra hjemplassen Alta sommeren 2017 for å slutte seg til Lyn og NTG Bærum. Med sin utrolige fart og bakromsteft er dette en

Marita Holmen Iversen.
Marita Holmen Iversen.

spiller som samtlige motstandere må se opp for. Unge Lillegård ser ut å dra nytte av en god treningshverdag, og tar for tiden store steg som fotballspiller.

Både LSK Kvinner og Lyn har hatt tre tøffe uker med fem kamper på 22 dager. Fugla skal nok være overlegne i LSK-hallen, men for Lyn kommer det også mange fordeler med det å være underdog.

Avaldsnes – Stabæk, Avaldsnes 1 kl. 15.00
Ingen hadde vel før sesongstart trodd at Avaldsnes skulle befinne seg i bunnstriden etter syv spilte kamper. Med fire poeng befinner Karmøy-laget seg for tiden på kvalikplass, to poeng foran Fart og direkte nedrykk. Stabæk ligger helt i bunn av tabellen med bare ett poeng, og er helt nødt til å begynne å vinne snart. Helgens oppgjør blir med andre ord en nøkkelkamp i krigen om fornyet Toppserie-kontrakt, og Avaldsnes ser ut til å være noe sterkere enn Stabæk.

Klepp – Vålerenga, Klepp stadion kl. 15.00
Klepp mistet i helgen sin medaljeplassering til Sandviken, og høydepunktene fra kampen vitnet om særdeles dårlig forsvarsspill fra jærbuene sin side. Klepp, som vanligvis er svært solide bakover, var ikke til å kjenne igjen. Vålerenga på sin side mislyktes i sitt forsøk på å kapre førsteplassen fra LSK Kvinner, men spilte ellers en ålreit match. Hvis Klepp vinner helgens oppgjør mot Vålerenga, vil de gå forbi østkantlaget på tabellen. Om de da overtar 2. eller 3. plass avhenger av om Sandviken vinner sin kamp eller ikke. Hvis Vålerenga vinner, vil de øke forspranget til Klepp til fire poeng. Dette blir dermed en betydningsfull match i knivingen om medaljer.

Røa – Fart, Røa kunstgress kl. 15.00
Selv om Røa er tilbake på vinnersporet etter seier 2-0 mot Stabæk, har Geir Nordbys spillere en jobb å gjøre for å komme opp på et kvalitetsnivå de kan være fornøyde med. Både offensive mønstre og defensiv struktur må arbeides med før Fart kommer på besøk på lørdag. Fart ligger for tiden på nedrykksplass og trenger poeng. Hamar-laget hadde en lovende seriestart med uavgjort mot Lyn, men har siden møtt tøff motstand fra øvre halvdel av tabellen. De yppet seg med 2-3 mot Kolbotn for så å ta ett poeng mot Avaldsnes med resultatet 3-3. Forrige rundes 1-3-tap for Arna-Bjørnar kan nok delvis forklares med det tøffe kampprogrammet i tillegg til en lang bussreise til Bergen grunnet flystreiken.

Fart har vist gode tendenser den siste perioden. Med Julie Blakstad som playmaker på midtbanen og Mina Kjørum som bakromsspesialist kommer de ofte til sjanser. Det er et hardtarbeidende lag med Mathilde Harviken i spissen som skal utfordre Røa på lørdag. Kampen blir høyst sannsynlig jevnspilt.

Trondheims-Ørn – Sandviken, Ørn Arena kl. 17.00
Trondheims-Ørn knakk koden mot Lyn forrige helg og vant hele 3-0 på Kringsjå. De gulkledde har i flere kamper slitt med å score mål, men nå har Marit Clausen og Julie Skjeflo Adserø tatt på seg det ansvaret. Adserø sin vakre scoring ble i tillegg kåret til rundens mål.

Ørn slipper inn få mål, og er derfor kapable til å vinne mot antatt bedre lag, så lenge de greier å score selv. Sandviken har i det siste ikke greid å holde nullen, og synes å være spesielt sårbare på overganger og dødballer imot. De er uansett svært effektive på egne overganger og har scoret hele 18 mål så langt i sesongen. Det er tre ganger mer enn hva Trondheims-Ørn har greid. Det ligger spenning i hvordan denne kampen vil utspille seg med tanke på hvem som klarer å holde tett bakover og samtidig få uttelling på motsatt banehalvdel.

Søndag 12. mai

Arna-Bjørnar – Kolbotn, Myrdal stadion kl. 14.00
Kolbotn er i flytsonen med sine fire strake seire. Alle har fått med seg at Karina Sævik er i toppform, men det er en annen spiller som jeg ønsker å vie oppmerksomhet før denne kampen.

Jeg etterlyste tidligere en general på midtstopperplass. Det ble et tomrom der etter at Ina Gausdal gikk til LSK Kvinner før seriestart, men denne rollen har Sigrid Heien Hansen tatt på strak arm. Til tross for å være noe lavere enn en standard midtstopper, vinner Heien Hansen veldig mange hodedueller og er i tillegg meget god til å bryte foran motspillere. Kolbotns kaptein viser seg i kamp etter kamp som en meget ansvarstagende spiller som styrer laget godt defensivt. Hun er en eksemplarisk lagspiller i sin oppofrende spillestil, og jeg kan bare tenke meg til at resten av Kolbotn-spillerne blir ekstra motiverte av hennes innsats på banen. Toppserien 2019 har bydd på betydelige skadeproblemer for Arna-Bjørnar, men de har likevel vist gode takter i flere kamper. Sist helg klatret de opp til tabellens midtsjikt med 3-1-seier over Fart. Mens Arna-Bjørnar kjemper for å holde seg unna bunnkampen, er Kolbotn ivrige på å ta igjen lagene på medaljeplass. Med andre ord har begge lag stor motivasjon for å ta tre poeng denne runden.

Fun fact: Utenlandske spillere i Toppserien

Det er per 8. mai 2019 totalt 269 spillere i alle Toppserie-klubbene. 39 av disse spillerne er ikke norske. Det vil si at Toppserien består av omtrent 15 % utenlandske spillere. Noen av spillerne er muligens ikke tilgjengelig for kamp grunnet skade eller lignende, men står fortsatt oppført i spillerstall. Statistikken må tas med forbehold om menneskelig feil gjort av artikkelforfatter. Tallene er hentet fra fotball.no. Her er en oversikt over utenlandske spillere i Toppserien:

Arna-Bjørnar: Ngozi Ebere (Nigeria), Augustine Siliki (Kamerun), Freja Olofsson (Sverige), Milica Mijatovic (Serbia), Lais Dos Santos Araujo (Brasil) og Georgia Imogene Cloepfil (USA).

Avaldsnes: Line Geltzer Johansen (Danmark), Victoria Lucy Esson (New Zealand), Rebekah Ashley Stott (New Zealand), Robyn Elizabeth Decker (USA), Dejana Stefanovic (Serbia), Maria “Duda” Da Silva (Brasil), Stephanie Ribeiro (USA), Giovanna de Oliveiro (Brasil), Brena de Oliveira (Brasil), Erika de Moura (Brasil) og Rasheedat Ajibade (Nigeria).

Fart: Sanna Porali (Finland).

Klepp: Lindsey Burke Harris (USA), Amanda Frisbie (USA), Zaneta Josseline Wyne (USA), Havana Solaun (USA) og Tameka Butt (Australia).

Kolbotn: Ingen.

LSK Kvinner: Isabell Bachor (Tyskland).

Lyn: Mimmi Løfwenius (Sverige).

Røa: Justine Vanhaevermaet (Belgia).

Sandviken: Kennya Cordner (Trinidad & Tobago) og Marije Brummel (Nederland).

Stabæk: Katarina Naumanen (Finland), Chinyelu Asher (USA) og Tiffany Cameron (Canada/Jamaica).

Trondheims-Ørn: Lauren Silver (USA).

Vålerenga: Tinja-Riikka Korpela (Finland), Stine Ballisager Pedersen (Danmark), Maruschka Waldus (Nederland), Jenna May Dear (England), Sherida Spitse (Nederland), Natasha Dowie (England), Ajara Njoya (Kamerun).

Slik spilles helgens kamper i 1. divisjon:

Lørdag 11. mai
Kaupanger – Amazon Grimstad, Kaupanger stadion kl. 11.30
Øvrevoll Hosle – Åsane, DNB Arena Hosle kl. 12.30
Grei Kvinner Elite – Byåsen, Grei kunstgress kl. 15.00

Søndag 12. mai
Grand Bodø – Snøgg, Nordlandshallen kl. 13.00
Medkila – Hønefoss, Harstad stadion kl. 15.00
Fløya – Nanset, Fløya arena kl. 15.00