Runde 12 byr på nabofest og svært viktige oppgjør

Foto: Fredrik Varfjell / BILDBYRÅN

Klepp kan ta igjen LSK Kvinner, Kolbotn må klare seg uten Karina Sævik mot målkåte Vålerenga og Fart kan øyne en mulighet i Bergen. Her er oppladningen til runde 12 i Toppserien.

Sist oppdatert: 12. aug 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

I helgen vi har lagt bak oss startet høstsesongen for fullt. Nå skal det på ny spilles fotball i Toppserien, og denne runden er det nabofest på tabellen.

Fire av fem kamper som spilles denne helgen skal nemlig utkjempes mellom lag som ligger ved siden av hverandre på tabellen. Unntaket er oppgjøret mellom Stabæk og Avaldsnes.

Runden

Sindre Vian er fotballkommentator og journalist for blant annet Toppfotball kvinner.

Klikk på kampen for å komme til streamingen: 
10.08, 15.00: Arna-Bjørnar – Fart
10.08, 15.00: Stabæk – Avaldsnes
10.08, 15.00: Vålerenga – Kolbotn
10.08, 16.00: Trondheims-Ørn – Røa
11.08, 15.00: Klepp – Sandviken 

17.04, 18.00: Lyn – LSK Kvinner 0-2

 

Skjebnekampen

Arna-Bjørnar – Fart, Arna idrettspark 

De rødkledde fra Hamar tok sin første seier for sesongen i hjemmemøtet med Stabæk forrige runde. Nysigneringen Åsa Emelie Helmvall scoret et kvarter inn i debuten sin, og ønsker nok å holde det gående når de gjester Arna idrettspark i helgen – et oppgjør som blir særdeles viktig. 

Skal Fart henge med i kampen om tilværelsen i Toppserien, er de nesten nødt til å ta poeng mot Arna-Bjørnar som ligger på kvalikplass, rett over dem. Før runden starter har Fart fem poeng mot bergensernes 11. Med seier vil de tette luken, ligge tre poeng bak og legge press på Arna-Bjørnar.

Men først må de gjøre noe de ikke har gjort før: Slå Arna-Bjørnar i Toppserien. 

Spørsmålet er om det er overkommelig. På papiret er Arna-Bjørnar et bedre lag, men med én seier og én uavgjort har de ikke imponert på eget gress denne sesongen. Rikke Nygard ble utvist i 1-2-tapet for Avaldsnes forrige runde, og de har mistet Emilie Nautnes til LSK Kvinner.

VIL BLI SAVNET: Med en av sine viktigste brikker potensielt ute med karantene blir det spennende å se hvordan Anra-Bjørnar blir oppstilt mot Fart. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

Med sine seks mål har Nautnes scoret klart flest for Arna-Bjørnar og hun er en av to som har scoret mer enn én gang for klubben i Toppserien i år. (Trolig) utilgjengelige Nygard har til nå spilt alle kamper i alle turneringer for laget i 2019. To store savn.

Er de heldige, kan Mimi Asom får sin debut når Arna-Bjørnar åpner sitt nye kunstgress.

Så, et høytflyvende Fart med en sulten nysignering i front mot et Arna-Bjørnar-lag som nylig har mistet sitt fremste offensive våpen i Emilie Nautnes, og i tillegg mangler Rikke Nygard..?

Det er vanskelig å se for seg at denne kampen kunne kommet på et bedre tidspunkt for Fart, som er nødt til å vise at de fortjener en plass i Toppserien 2020.


Da lagene møttes i vår, vant Arna-Bjørnar 3-1. Se høydepunktene her: 


Må stoppe Tvedten

Stabæk – Avaldsnes, Nadderud stadion

Dette er den eneste Toppserie-kampen som skal spilles til helgen som ikke er et oppgjør mellom to tabellnaboer. Stabæk, som ligger på sisteplass med ett poeng, huser oppgjøret mot Avaldsnes som ligger på 9. plass med 11. 

Der ingen hemmelighet at Stabæk sliter om dagen. Med ny trener på plass er håpet at det skal gå oppover, men de har fått en kronglete start med Per Inge Jacobsen som hovedtrener. De tapte mot Arna-Bjørnar i cupen før de gikk på et 0-1-tap borte mot Fart, da jentene fra Hamar tok sesongens første ligaseier.

Olaug Tvedten har vist oss alle at hun har ønsker å være en seriøs aktør i dette Avaldsnes-laget. 19-åringen spilte sin første Toppserie-kamp for klubben i 2016, og før sesongen begynte sto hun med 29 kamper, men ingen scoringer for rogalendingene.

I år er hun toppscorer. Med åtte mål på 13 kamper er det ingen i Avaldsnes som har flere nettkjenninger en stjerneskuddet, uansett turnering. Onsdag møtte hun Klepp i cupen og satte like gjerne inn begge målene i Avaldsnes’ 2-1-seier.

Mot Arna-Bjørnar på lørdag scoret hun rundens mål. Om du ikke har fått det med deg ennå, kan du se det her:

En av nøklene for Jacobsen og Stabæk blir å stoppe Tvedten. Om det lar seg gjøre, gjenstår å se. Det klarte de ikke i det motsatte oppgjøret. 

På de siste 15 kampene mellom lagene er det relativt jevnt. Stabæk har fem seirer, Avaldsnes seks. Trenden viser imidlertid at gjestene har et sterkere overtak. På de siste to oppgjørene har Avaldsnes vunnet komfortabelt uten å slippe inn mål. 4-0 ble det i vår, og 2-0 ble det på siste kampdag i Toppserien 2018.


Da lagene møttes i vår, vant Avaldsnes 4-0. Se høydepunktene her: 


Au revoir, Sævik!

Vålerenga – Kolbotn, Intility Arena 

Blåtrøyene åpnet ekstremt aggressivt mot Røa forrige runde, og den intensive tilnærmingen bar søte frukter. Seks i tallet. Ett fra Natasha Dowie, ett fra Dejana Stefanovic, ett fra Celin Ildhusøy, ett fra Ingrid Søndenå, og to fra Ajara Njoya.

Hadde målene kommet i forskjellige runder, er det ikke utenkelig at alle spillerne kunne ha vunnet prisen for rundens scoring. 

Nå venter nok et østlandsoppgjør når de skal prøve å fortsette den gode formen mot Kolbotn.

Gjestene fra Sofiemyr gikk på en skikkelig smell mot Trondheims-Ørn forrige runde da de rotet bort en ledelse med én spiller mer i over 70 minutter. Trønderne kom tilbake og scoret vinnermålet på overtid av andreomgang. Dog er det nok ikke der tankevirksomheten på Sofiemyr ligger.

Mandag ble det nemlig klart at Karina Sævik har scoret sitt siste mål for Kolbotn. Hun bytter ut brunost med camembert, Sofiemyr stadion med Stade Sébastien-Charléty og Kolbotn med Paris Saint-Germain Féminines. 

SLIPPER UNNA DENNE GANG: Sherida Spitse & co. slipper å møte Karina Sævik til helgen. I det tilsvarende oppgjøret i fjor scoret 23-åringen to av målene i Kolbotns 3-2-seier. Fredrik Varfjell / BILDBYRÅN.

Kolbotn, med sine 17 poeng, ligger på femteplass, tre poeng bak Vålerenga på fjerde. I sesongens andre runde møttes lagene på naturgresset på Sofiemyr Stadion hvor Vålerenga trakk det lengste strået. 

Med Njoya så brennhet som vi aldri har sett henne før og en Dowie som fikk seg et hat-trick i cup-kampen mot Fortuna Ålesund på onsdag, kan det bli en tøff oppgave for Kolbotn og Isabell Herlovsen – som nok vil kjenne litt ekstra på ansvaret nå som toppscorer Sævik er borte.


Da lagene møttes i vår, vant Vålerenga 2-1. Se høydepunktene her: 


Hvem henger seg på toppskiktet?

Trondheims-Ørn – Røa, Koteng Arena 

To lag med vidt forskjellige kamper bak seg møtes til kamp når Røa tar turen for å møte Trondheims-Ørn.

Røa ble for svake mot et usedvanlig aggressivt Vålerenga-lag som gikk rett i strupen på dem. Da det første målet kom for den blå naboen, klarte de ikke å stoppe. Hele seks mål scoret de før de gikk av banen. 

Trondheims-Ørn klarte på mirakuløst vis å ta med seg tre poeng fra Sofiemyr stadion mot Kolbotn forrige helg. Karina Sævik scoret etter 15 minutter, og rett etterpå får Ina Vårhus et korrekt idømt rødt kort. Med over halvannen omgang igjen å spille, og med en spiller og et mål mindre enn hjemmelaget, virket det kjørt for de gulkledde.

Men neida. Emilie Bragstad og Elen Melhus sjokkerte hjemmepublikummet med hvert sitt mål, og trønderne kunne juble den lange veien hjem. 

MÅ STÅ OVER: Ina Vårhus pådro seg direkte rødt kort etter 17 minutter mot Kolbotn, og måtte ta seg en tidlig dusj. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN.

Med sine 14 poeng vil Røa med seier kunne gjøre et byks opp mot Kolbotn og Vålerenga som ligger over på tabellen, og som møter hverandre denne runden. Trondheims-Ørn på sin side har 12 poeng og vil passere sin rødkledde motstander om de skulle vinne over dem på lørdag.

Begge trenger poengene om de skal henge med i kampen om medalje. 

På de siste 20 kampene mellom lagene har Røa vunnet 12, og tapt fem. På de siste syv har de vunnet fire og tapt én. Med den statistikken, og ligaens toppscorer i Synne Jensen (nå som Guro Reiten har dratt til Chelsea) på sin side, kan det bli tøft for trønderne i møte med et revansjesugent Røa-lag.

Men husk: Vi sa også at det kunne bli tøft for trønderne mot Kolbotn.


Da lagene møttes i vår, vant Røa 2-1. Se høydepunktene her: 


Beste målduo vs det beste forsvaret

Klepp – Sandviken, Klepp stadion

Tredjeplass Sandviken tar imot andreplass Klepp på eget gress til rundens toppoppgjør. Klepp tok en sterk seier i LSK-hallen forrige runde, og vil nok sikte seg inn på å skaffe seg et bedre grep om sølvplassen når de nå skal ut i en ny toppkamp. 

Med en kamp mindre spilt kan klepp havne ett poeng bak LSK Kvinner om de vinner på søndag. 

Sandviken gjorde også sakene sine godt forrige runde da de møtte et offensivt Lyn-lag på Stemmemyren kunstgress i Bergen.

Kenya Cordner scoret sitt niende mål i Toppserien mot Oslo-laget og snitter på nesten ett mål per kamp (0.75). Sammen med Maria Brochmann (åtte mål) utgjør de Toppseriens farligste målduo og er en enorm trussel mot ethvert forsvar. 

FØLGER HVERANDRE: Kenya Cordner holder for tiden toppscorertittelen i klubben, men hun jages stadig av Maria Brochmann som er hakk i hæl. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån.

Poengmessig er det ingenting som skiller lagene. Begge har 22 poeng, fire bak serieleder LSK Kvinner. Der lagene imidlertid er svært langt fra hverandre er i antall mål – begge veier.

Klepp, som nylig har signert en ny keeper, er konservative i begge ender av banen. Rogalendingene er laget som totalt har sluppet inn færrest mål i Toppserien. De er også det laget på øvre halvdel av tabellen som har scoret færrest mål. 13 scorede og tre innslupne. 

På andre enden av skalaen finner vi Sandviken som tar store risikoer fremover og bakover. Med 16 baklengs har ingen av lagene fra midten av tabellen og opp sluppet inn flere. Offensivt er det kun LSK Kvinner (30) som har scoret flere enn Sandvikens 23.

I det motsatte oppgjøret vant Sandviken 2-1, og du kan jo gjette hvilke to spillere som kom på scoringslisten for bergenserne. Helt riktig. Cordner og Brochmann.

Det blir spennende å se om «Cordner er mål», selv mot ligaens beste forsvar. 


Da lagene møttes i vår, vant Sandviken 2-1. Se høydepunktene her:


Allerede spilt

Lyn – LSK Kvinner 2-0, Kringsjå kunstgress

LSK Kvinner skal i år igjen begi seg ut på et Europa-eventyr, og for å finne rom for kampene som skal spilles på kontinentet måtte deres bortekamp mot Lyn flyttes til 17.04. 

Guro Reiten satte begge målene i gjestenes 2-0-seier.

Se høydepunktene fra oppgjøret her:  

Slik spilles runde 14 i 1. divisjon denne helgen

09.08, 15.30: Kaupanger – Grand Bodø
09.08, 19.30: Snøgg – Nanset
10.08, 15.00: Øvrevoll Hosle – Hønefoss
10.08, 16.00: Medkila – Amazon Grimstad
11.08, 14.00: Byåsen – Åsane
11.08, 16.00: Følya – Grei