1. divisjon tar sommerferie

Både Grei og Hønefoss går inn i en spennende høst. Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball.

1. divisjons vårsesong er unnagjort, og etter like over halvspilt serie er det fortsatt ganske jevnt på tabellen.

Sist oppdatert: 01. jul 2019 Skrevet av: Marita Iversen

 

Amazon Grimstad har spilt glimrende den siste tiden, og tar en velfortjent sommerferie som ledere av 1. divisjon. Det er ikke mange poeng ned til de tre andre lagene som ser ut til å kunne være med og kjempe om medaljer i år; Øvrevoll Hosle, Fløya og Hønefoss. Disse lagene har fått en bitteliten luke ned til midtsjiktet av tabellen, hvor det er uhyre jevnt. Lagene som ligger på de fire nedrykksplassene har sakket noe akterut, men det er ikke umulig å ta seg oppover på tabellen i løpet av høsten.

Toppoppgjør?

Det sto 1-1 til pause mellom Fløya og Amazon Grimstad og 1. omgang på Fløya arena var jevnspilt. Vertene fikk straffespark tidlig i kampen, men bommet på sjansen. Like etterpå var det Amazon Grimstad som fikk sjansen fra elleve meter, og Isabella Hayes tok vare på muligheten. Halvtimen spilt utlignet Fløya. Det var lite som minnet om et toppoppgjør de

Marita Holmen Iversen.
Marita Holmen Iversen (27) har tidligere spilt for Medkila og Røa. Nå er hun masterstudent ved OsloMet og skriver for Toppfotball Kvinner.

siste 45 minuttene av kampen. Amazon fikk en pangstart på 2. omgang etter en nydelig volleyscoring av Kamilla Aabel, lånespilleren fra Røa. Dette ga tydeligvis Amazon selvtilliten de trengte til å fullstendig kjøre over Fløya. Det stod 4-1 til bortelaget etter 79 minutter. Fløya får et trøstemål på overtid, og sluttresultatet blir 4-2 til gjestene. I mine øyne ikke et overraskende resultat, ettersom Amazon den siste tiden har overbevist som divisjonens sterkeste lag.

Uforutsigbare resultater

Det var for det meste et noe kjedsommelig oppgjør mellom topplaget Øvrevoll Hosle og bunnlaget Nanset på DNB Arena Hosle søndag. 1. omgang inneholdt få sjanser foruten corneren i det 18. spilleminutt som gav Nanset ledelsen. Øvrevoll Hosle startet friskt i 2. omgang etter en skuffende første halvdel av kampen, og skapte flere farligheter fra høyre kant. Spenningen i kampen var forbeholdt en periode på fem minutter midt i andre omgang. Øvrevoll Hosle både utlignet og gikk opp i ledelsen i løpet av to minutter. Sekunder senere satte Nanset inn 2-2 etter slurv i Øvrevoll Hosles forsvarsspill. Dette var ingen god kamp av laget fra Bærum som minnet lite om et topplag. Nanset kan være fornøyde med egen prestasjon, men hadde de klart å holde på ledelsen fra første omgang ut kampen, ville de vært kun to poeng unna Byåsen som ligger plassen over på tabellen. Dette ville trolig gjort motivasjonen for høstsesongen enda sterkere for larvikslaget.

Grand Bodø spilte trolig en av sine beste kamper for sesongen borte mot Hønefoss på lørdag. Selv om Hønefoss tok ledelsen etter kun ni minutter, mistet ikke de rødkledde motet. Grand Bodø utlignet og tok ledelsen før pause, og resultatet stod seg ut kampen. En oppløftende avslutning på vårsesongen for Grand Bodø, og en skuffelse for Hønefoss som i utgangspunktet kjemper helt i toppen av tabellen.

Grei Kvinner Elite trodde nok at de skulle dra i land seieren da kaptein Marlene Young ga laget ledelsen mot Åsane like etter pause. Men bare seks minutter senere utlignet bergenslaget. Grei dominerte kampen og hadde flere store målsjanser som de ikke klarte å omgjøre til nettkjenninger. På overtid sendte Synne Vatshelle Raa Åsane til himmels med et frispark rett i mål fra 20 meter. Med det har Åsane rykket opp til 7. plass, like bak Grei med likt antall poeng.

Les også: Overganger i Toppserien og 1. divisjon

Skuffelse for bunnlagene

Byåsen har lenge ligget i nederste tredjedel av tabellen. Selv om laget har prestert godt i vårsesongen, har det for ofte endt i uavgjorkamper. Dermed har tabellnaboene bare trengt å ta trepoengere for å holde tritt med trondheimsklubben som går inn i sommerferien på 10. plass. Laget som kan spille jevnt med de fleste, klarte ikke å hamle opp med Medkila på søndag. Harstadlaget vant hele 3-0 etter hattrick fra Julie Hoff Klæboe som er på utlån fra Kolbotn. Medkila avslutter vårsesongen sterkt, og har nå tatt posisjon i øvre del av tabellens midtsjikt, tre poeng bak 4. plass.

Ett lag går til ferie med større skuffelse enn andre. Det har vært en tøff vår for Snøgg, som sliter med å ta nivået i 1. divisjon etter opprykket. Med seier mot Kaupanger hadde Snøgg vært á poeng med Nanset, og ville da hatt større forutsetninger for å berge plassen i divisjonen. Oppgjøret endte 0-0, og var nok et skuffende resultat for begge lag. Kaupanger, som ligger på 9. plass, kunne ha nærmet seg lagene i midtsjiktet, men sviktet på hjemmebane mot sisteplassen Snøgg. Det må jobbes godt på Notodden i sommerferien, for til høsten må det vinnes kamper om de skal overleve i 1. divisjon.

Slik endte 12. serierunde i 1. divisjon:

Hønefoss – Grand Bodø 1-2
Kaupanger – Snøgg 0-0
Fløya – Amazon Grimstad 2-4
Grei Kvinner Elite – Åsane 1-2
Byåsen – Medkila 0-3
Øvrevoll Hosle – Nanset 2-2

Les også: Før 12. runde i 1. divisjon