1. div: tettere i toppen

Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball.

Nergård i fyr og flamme sendte Fløya opp på andreplass, mens Amazon Grimstad rotet vekk håpet om tre poeng i Harstad. Her er oppsummeringen av runde 14 i 1. divisjon.

Sist oppdatert: 12. aug 2019 Skrevet av: Sindre Vian

 

Les også vår oppsummering av helgas runde i Toppserien: Bergen tok hjem runden

Runde 14

Sindre Vian er fotballkommentator og journalist for blant annet Toppfotball kvinner.

Kaupanger 0-1 Grand Bodø
Snøgg 0-2 Nanset
Øvrevoll Hosle 1-3 Hønefoss BK
Medkila 3-3 Amazon Grimstad
Byåsen 3-2 Åsane
Fløya 4-0 Grei

Nummer ni i rekken

Kaupanger 0-1 Grand Bodø (pause: 0-0)
Mål: Noreng (50)

Før oppgjøret mot bodøværingene hadde Kaupanger spilt åtte strake kamper uten seier. Sist de tok tre poeng var tidlig i mai, da de overlistet Amazon Grimstad på toppen av tabellen. 

Midt i rekken av svake resultater finner vi blant annet kampen mot Grand Bodø i Nordlandshallen, hvor de røde fra nord vant 3-1. De tok turen til Kaupanger for å ta enda en trepoenger mot Øystein Rinde & Co – og økte deres rekke med kamper uten seiere til ni.

MÅ SNU TRENDEN: Om det skal være håp for en ny sesong på det nest øverste nivået er Kaupanger-jentene nødt til å komme seg ut av den svake perioden. Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball.

Cecilie Noreng kom seg ikke på scoringslisten da lagene møttes tidligere i sesongen, og lot ikke det skje to ganger. Etter en målløs førsteomgang tar det ikke lang tid før scoringen kommer. Fem minutter inn i omgangen finner Helene Vassnes en godt plassert Noreng som setter ballen kontant i nettaket. Med scoringen deler hun nå toppscorertittelen i klubben med Ingeborg Nordheim og Anna Johansen. 

Kaupanger hadde også sine sjangser. Før hvilen tar Julie Olsen turen opp langs høyrekanten og slår et innlegg som setter Marie Aspenes i Grand-buret på en prøve. Innlegget skrur og setter kursen mot målet, og en hjelpsom tverrligger kan takkes for å ikke sende vertene i ledelsen.

Kaupangers neste kamp: 17.08 borte mot Amazon Grimstad.
Grand Bodøs neste kamp: 18.08 hjemme mot Nanset.

Ett steg nærmere trygg grunn

Snøgg 0-2 Nanset (pause: 0-2)
Mål: Langgård (18), Urå (37)

Et høytsvevende Snøgg som forrige runde slo Amazon Grimstad på bortebane skulle fredag ta imot et Nanset-lag som bare hadde én seier på bortebane denne sesongen. Scenen var satt for Snøgg til å ta to strake seirer.

Slik ble det ikke. 

Et drøyt kvarter etter at Marius Lien blåste i fløyta for første gang scoret Sofie Langgård kampens første, og sitt andre for sesongen. Toppscorer Ingvild Urå ville også være med på leken og doblet ledelsen 20 minutter senere.

Tabelljumbo Snøgg kunne hentet inn viktige poeng på Kaupanger som tapte sin kamp mot Grand Bodø, men det ble ikke slik denne runden.

Med sin andre borteseier for sesongen kunne Nanset klatre forbi Kaupanger og ligger nå ett poeng foran og dermed én plass over dem på tabellen. Med det er Larvik-laget ett steg nærmere den viktige 8. plassen. 

Snøggs neste kamp: 18.08 borte mot Hønefoss BK.
Nansets neste kamp: 18.08 borte mot Grand Bodø.

Straffet gamle lagkamerater

Øvrevoll Hosle 1-3 Hønefoss BK (pause: 1-2)
Mål: Anderdal (13), Nitter (22, 34), Falkeid (63)

Hjemmelaget åpnet kruttsterkt og etter 13 minutter fant rutinerte Andrea Anderdal nettmaskene til det som ble hennes første scoring for sesongen. 

Om resultatet hadde stått seg ville de etter kampslutt vært seks poeng foran sine gjester, men Hønefoss var klar for en snuoperasjon.

I løpet av 12 minutter satte Iselin Nitter to i nettet bak Klara Sporsem som voktet buret for Nitters gamle klubb, og lagene gikk til pause på stillingen 1-2 til gjestene. 

PASSERT: Det ble ikke flere scoringer for Christiane Sofie Jansch og Øvrevoll Hosle mot Hønefoss, og de måtte se Fløya passere dem på tabellen. Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball.

Midt i andreomgang satte Martine Falkeid spikeren i kisten idet hun puttet Hønefoss’ tredje og kampens siste.

Det skortet ikke på sjanser for hjemmelaget, og de holdt mer i kula enn Hønefoss, men det ville seg ikke. Med tre poeng ender Hønefoss på 24 – á poeng med nettopp Øvrevoll Hosle som grunnet bedre målforskjell beholder pallplassen, men som ble dyttet ned fra andreplass.

Tre poeng er viktig, men kanskje det viktigste for Hønefoss var å få Nitter i gang igjen. Hun scoret vanvittige 14 mål på 20 kamper i fjor, men startet bare sin andre kamp for 2019-sesongen mot Øvrevoll Hosle.

Øvrevoll Holses neste kamp: 18.08, borte mot Åsane.
Hønefoss BKs neste kamp: 18.08, hjemme mot Snøgg.

Rotet vekk ledelsen tre ganger

Medkila 3-3 Amazon Grimstad (pause: 0-1)
Mål: Pettersen (29), Dolstra (46, 50), Dyngvold (48), Haugstad (68), Jakobsen (71)

Serieleder Amazon Grimstad dro til nord for å komme på vinnersporet igjen etter at de tapte mot bunnplasserte Snøgg runden før. Men som vi vet er det ingen enkle poeng å ta i nord. 

Emma Pettersen åpnet målkalaset rett før halvtimen var spilt, og Amazon kunne gå til pause med ledelse. Før det er spilt et minutt av andreomgangen finner Kim Dolstra nettmaskene for hjemmelaget og plutselig var lagene like langt i Harstad.

Cathrine Dyngvold brukte ikke lang tid på å sette inn en ny ledelse for gjestene, men Dolstra sto klar med nok en kalddusj. Tre mål på de første fem minuttene i andreomgang og for andre gang hadde gjestene mistet ledelsen.

TAPER TERRENG: Fløya og Amazon Grimstad er lagene som kjemper tettest om førsteplassen, og nå har Fløya hentet inn to viktige poeng på Grimstad-jentene. Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball.

3-2 ble det da tidligere Vålerenga-spiller Kristin Haugstad scoret sitt tredje mål mot nord-norsk motstand denne sesongen. Men som i starten av omgangen skulle også denne gleden bli kortvarig. Hedda Jakobsen fester sluttresultatet til 3-3 etter sin scoring, bare tre minutter etter at Haugstad fant nettet.

Amazon Grimstad har tatt ett av de siste seks potensielle poengene, og mister forspranget på lagene bak seg. Med 25 poeng og én kamp mindre spilt har Fløya mulighet til å matche poengfangsten til sørlendingene når like mange kamper er spilt.

Medkilas neste kamp: 18.08 borte mot Grei.
Amazon Grimstads neste kamp: 17.08 hjemme mot Kaupanger.

Tre viktige minutter

Byåsen 3-2 Åsane (pause: 1-0)
Mål: Engdal (43, 75), Kokosz (56), Tilrem (64), Melhus (72)

Det starter ikke så bra for Åsane som må gjøre et bytte allerede etter 15 minutter når Eilen Husebø må tas ut til fordel for Elise Kvinge. To minutter før hvilen står Malin Engdal klar for å gjøre livet enda litt surere for bergenserne når hun setter inn kampens første mål. 

Etter hvilen skrur gjestene opp et hakk, noe som resulterer i at Milena Kokosz og Sofie Tilrem scorer hvert sitt og sender Åsane opp i ledelsen.

Men så begynner det å gå fort for hjemmelaget. Anna Sagmo Mehlhus, søsteren til Trondheims-Ørns Elen Sagmo Melhus, setter inn utligningen i det 72. minutt. Like etter, i det 75. minutt finner Engdal nettmaskene for andre gang og trønderne kan juble for seieren etter en særdeles effektiv snuoperasjon. 

Byåsen går ut av runden med 17 poeng, like mange som motstander Åsane, og Grei. Målforskjellen (på tre scoringer) gjør at Grei ligger på kvalikplass, og Byåsen rett under.

Byåsens neste kamp: 18.08, borte mot Fløya.
Åsanes neste kamp: 18.08, hjemme mot Øvrevoll Hosle.

Nergård fortsetter å imponere

Fløya 4-0 Grei (pause: 2-0)
Mål: Simonsen (30), Nergård (45, 87), Sørensen (55)

Superduoen Sandra Simonsen og Celine Nergård viste klasse da Fløya fikk Grei på besøk i Tromsø. I forkant av det første målet bryter Simonsen ballen ved midtbanen, Nergård plukker den opp og sender en kjapp stikker tilbake til Simonsen som allerede har kommet seg på topp. Hun har få problemer med å legge ballen bak Amalie Kragset.

Rett før pause har gjestene et hjørnespark. Nergård ligger igjen på topp, og når hjørnesparket er håndtert kommer en prosjektil av en pasning mot Fløyas 20 år gamle toppscorer. Hun setter på farten og er trygg som få alene med keeper. 

SOM REGEL STERK BORTE: Grei pleier å gjøre sakene sine godt på bortebane. De har tatt over dobbelt så mange poeng på reisene sine enn de har gjort på eget gress denne sesongen.  Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball

Ti minutter inn i andreomgang plukker innbytter Helene Sørensen opp et svakt tilbakespill og curler ballen lekkert i lengste kryss. Rett før slutt er Nergård fremme igjen og setter inn kampens siste.

Fløy tar en overbevisende seier og finner seg derfor tre poeng bak Amazon Grimstad, som ligger på toppen av tabellen. Men med én kamp til gode kan de grønne fra nord legge press på serielederne – om de vinner hengekampen. 

Fløyas neste kamp: 18.08, hjemme mot Byåsen.
Greis neste kamp: 18.08, hjemme mot Medkila.

Tabellen